Frakt från 15 kr

Lila tomatillo, ekofrö

Eko

Information

Traditionell mexikansk frukt som ofta används för att göra olika salsasåser. I mellanamerika har den länge odlats i sällskap med “de tre systrarna”: bönor, majs och squash.

Den violetta tomatillon, ofta kallad “De Milpa” efter ett område i Mexico, ger glänsande, mycket mörkt violetta, 3–6 cm stora frukter som omsluts av ett prassligt hylle. Köttet går i samma färg, vilket gör salsan mörk och god. Frukten kan skördas innan den har blivit helt violett, men då är den surare i smaken.

Tomatillon växer kraftigt i växthuset, förgrenar sig och kan ta över om man inte beskär den.

Frukterna används, förutom i salsa, också rostade, i grytor och i sallader. Den kan förvaras i några veckor på en torr plats i rumstemperatur.

Obs! Tomatillo behöver korsbefruktas och det krävs därför minst två plantor i närheten av varandra för att det ska bildas frukt.


 

Artikelnummer:7635
Vetenskapligt namn:Physalis philadelphica
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70
Årighet:Ett-flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–april
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:23-30 grader
Grotid:7–14 dagar
Plantavstånd:35-55 cm
Radavstånd:50-70 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:300-350 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för friland. Bästa groningstemperatur är 23-30°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomatillo bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare", med extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen.

Tomatillo behöver korsbefruktas och det krävs därför minst två plantor i närheten av varandra för att det ska bildas frukt.

Avstånd

Tomatillo vill ha ett inbördes avstånd på 35-55 cm. Plantorna behöver inte tjuvas, men beskäras kraftigt och bindas upp.

Skörd

Skörda frukterna när de fyller sina skal eller när skalen spricker. Om det finns mycket frukt kvar på plantan när frosten närmar sig går det att ta upp hela plantan och hänga den upp och ner, på en sval och torr plats. 
Frukterna förvaras annars i sina skal antingen i rumstemperatur eller i kyl i några veckor.

Frö

1 portion innehåller ca 30 frön.