Äkta vallört, ekofrö

Eko Nyhet

Information

Vallört är en flerårig, lättskött ört som bär klockformade, violetta blommor med inslag av cremevitt. Både stjälkarna och de avlånga bladen har små sträva “hår”. Den blir upp till en meter hög.

Vallörten har traditionellt använts som medicinalväxt, men den är också mycket bra som jordförbättrare och gröngödsling. Med sina djupgående rötter får den tillgång till näringsämnen långt ned i jorden, ämnen som sedan lagras i bladen. Bladen, som innehåller mycket protein (16%), kan klippas ned under säsongen och användas som täckmaterial eller myllas ned i jorden och användas som ett utmärkt tillskott till komposten. Det går också bra att låta växten stå kvar och vissna ned på hösten, för att på det sättet låta näringsämnena frigöras till jorden. Man kan även använda den för att tillverka eget mineralrikt gödselvatten. Vi har odlat vallört under mer än 30 år och framför allt använt den stora mängden stjälkar och blad i komposten. 

Om vallörten planteras runt en gödselstack hjälper den till att minska näringsläckage. Ifall den används på detta sätt är det bra att klippa gräset runtomkring, för att förhindra spridning. Med sitt täta rotsystem kan den också bilda en barriär mot rotogräs, vilket gör den till en bra kantväxt runt odlingar. 

Vallörten kan växa på de flesta marker, från torra och soliga platser till skuggiga och våta. Allra bäst trivs den där det är något fuktigt. 

Observera att detta är Äkta vallört, Symphytum officinale. Den ska inte förväxlas med Uppländsk vallört (Symphytum x uplandicum), som är en naturlig korsning mellan Äkta vallört och Fodervallört (Symphytum asperum). Det är den Uppländska vallörten som sprider sig så pass att den ställer till problem och bekämpas som en invasiv art. Den Äkta vallörten sprider sig också och kan för all del bli till ett ogräs, men är inte alls på samma nivå. Vallört förökar sig både med frö och via rötterna, det är alltid en god idé att se till sina odlingar så att den inte sprider sig utanför sina ramar. 


 

Artikelnummer:9410
Vetenskapligt namn:Symphytum officinale
Botanisk familj:Strävbladiga - Boraginaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Feb-april/sep-nov
Sådjup:0,5 cm
Grotid:1-8 mån
Plantavstånd:80-100 cm
Radavstånd:80-100 cm
Planthöjd:80-100 cm
Plantläge:Sol-halvskugga
Skörd/blomning:Maj-juli
Frö/g:110
Övrigt:Stratifieras vid vårsådd
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Vårsådd: Så mycket grunt, gärna med ett lager perlite på toppen. Sätt i kylen några veckor, ta sen ut och sätt dem i rumstemperatur alternativt utomhus i skugga. 
Höstsådd: Så dem utomhus i kruka och ställ på ett ställe där de får stå i fred och inte skadas av djur eller stark vårsol. De gror när de är redo till våren.

Avstånd

Håll 80-100 cm mellan plantorna.

Skörd

Klipp ner bladen under säsongen och använd som täck-, kompostmaterial eller mylla ner i jorden. Växten kan också få stå kvar och vissna ner på hösten. Båda metoderna frigör näring till jorden.

Frö

1 portion innehåller 20 frön.