Frakt från 18 kr

Prins Albert

Kulturarv

Information

Prins Albert är en spritärt med anor långt tillbaka. Den introducerades på marknaden i England 1842 och omnämndes i svenska kataloger 1877. Det är en högväxande och kraftig sort som behöver stöd att klättra på och ger skörd tidigt. Baljorna är ganska små, 6–7 cm, och fyllda med runda, gröna ärtor som kan ätas färska eller tillagade. De passar också bra att frysa.

Ärtorna är odlade helt utan kemiska gödsel- och bekämpningsmedel hos Martin på Kinnekullefrö som har odlat enligt ekologiska principer i många år. Men eftersom odlingen är under omställning till att bli ekologiskt certifierad, får vi inte stämpla ekologiska fröer på påsarna under denna säsong.


 

Artikelnummer:9335
Vetenskapligt namn:Pisum sativum
Botanisk familj:Ärtfamiljen - Fabaceae
Ekologiskt:Nej
Utvecklingstid, dagar:75
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:april–juni
Sådjup:3-4 cm
Groningstemperatur:Minst 8 °C
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:5-8 cm
Radavstånd:Enkelrad 35-50 cm, dubbelrad 10-15 cm
Planthöjd:150-200 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Ätbara frön:Ja
Frö/g:2-4 frön
Övrigt:Så i varm jord
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Kan sås i omgångar från vår till sommar. Så ärterna ca 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull. Märgärterna behöver en jordtemperatur på minst 8 °C för att gro.

Avstånd

Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.

Skörd

Baljorna har ett oätligt membran och måste spritas. Det är endast de söta ärterna som njutes. Märgärterna plockas av och spritas när baljorna är fullmatade, men inte övermogna. 
Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.

Frö

1g är 2-4 frön. Till 100 sträckmeter åtgår 700-1000g.
1 portion innehåller 30 frön.