Norderås, ekofrö

Eko Nyhet Kulturarv

Information

En gammal, tidig och frisk tomat från Norge. Vi fick frön av Lena Israelsson för några år sedan, har provodlat den sedan dess och nu har vi förökat upp frö för att kunna erbjuda denna pålitliga sort.

Norderås blir omkring 60 cm hög och kan behöva stöd för att orka bära klasarna med medelstora, nästan klotrunda, högröda frukter. Den kan odlas både i kallhus och på friland i skyddade lägen. Den ger många "vanliga" tomater på en tidig buske.
En portion innehåller ca.20 frön.


 

Artikelnummer:7252
Vetenskapligt namn:Solanum lycopersicum
Botanisk familj:Potatisfamiljen - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:64
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: februari–april
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:24-29°C
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:35-55 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:60-70 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:300-350 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för frilandstomater. Bästa groningstemperatur är 24-29°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avstånd

Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35-55 cm och 50-70 cm mellan raderna.

Skörd

Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.

Frö

1g innehåller 300-350 frön. Till 1000 plantor behövs ca 5g.
En portion innehåller ca. 20 frön.