Beth Alpha, ekofrö

Eko Nyhet

Information

Äntligen har vi hittat ekologiskt odlat frö till vår gamla favorit Beth Alpha. Det är en mycket vanlig sort från Mellanöstern där den finns på varje marknad och har odlats i generationer. Den är tidig och vi kan odla den både i skyddade lägen på friland och i växthus.

Frukten blir kring 15 cm lång, mörkt grön, slät, helt utan taggar och har alla typiska företräden hos en delikat salladsgurka. Den ger frukt hela säsongen så länge den skördas kontinuerligt.

Tryckfelsnisse har varit framme och på fröpåsen står det Beit Alpha.


 

Artikelnummer:3137
Vetenskapligt namn:Cucumis sativus
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:1-2 cm
Groningstemperatur:22-27 grader
Grotid:5-7 dagar
Plantavstånd:25-35 cm
Radavstånd:100-150 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:30-40 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-27 °C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme.

Skörd

Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa smaken. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.

Frö

1g är ca 30-40 frön.
1 portion innehåller 6 frön.