Frakt från 18 kr

Tandvärksplanta, ekofrö

Eko

Information

Denna växt borde ha varningstext – de små, gula blommorna är starka och exploderar och kittlar ordentligt i munnen. Tack vare sin speciella bedövande effekt har plantan fått flera namn runt om i världen och kallas till exempel Szechuan-knappar, elektrisk tusensköna, buzz-knappar, tingblomma och paracress. Den har troligen sin ursprungliga hemvist i Brasilien, men växer utmärkt även här hos oss. 

Servera blomknopparna tillsammans med ett glas bubbel och ge dina gäster en riktig överraskning, eller strössla lite av blomman över maten för en effektfull topping. Färska blad kan tuggas för att få en bedövande känsla och för sina antibakteriella egenskaper och har traditionellt använts för tandvärk.

Växten har ett lågt, förgrenat växtsätt och i Sverige odlas den framförallt i krukor utomhus eller i växthus eller uterum. De klargula blommorna är populära hos pollinerande insekter. 

Hela plantan är ätlig. 

En portion innehåller ca. 75 frön.


 

Artikelnummer:K494
Vetenskapligt namn:Acmella oleracea
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:90
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–maj
Sådjup:0,2 cm
Groningstemperatur:22-24°C
Grotid:5-7 dagar
Plantavstånd:30 cm
Radavstånd:40 cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli-frost
Frö/g:4 300 frön
Övrigt:Ljusgroende
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så fröna 4-6 veckor efter utplantering, som sker efter sista frosten. Fröerna gror snabbare ljust, men kan också täckas med ett tunt lager jord. Optimal grotemperatur är 22-24 °C. Plantera om de små plantorna när de är hanterbara i något större krukor, antingen en och en eller i grupper om tre.

Avstånd

Håll ett plantavstånd på ca 30 cm mellan plantorna och ca 40 cm mellan raderna. Kan planteras en och en, eller i grupper om tre.

Skörd

Skörda blommorna nyutslagna. Även efter att de har torkat behåller de sin bedövande effekt vid tuggning. 

Bladen kan plockas när som helst, men det är bäst att vänta tills plantan har blivit lite större. Fortsätt plocka blad under och efter blomningen. Använd färska blad för bästa smak.

Frö

En portion innehåller ca 75 frön. 1 g är ca 4 300 frön.