Meili de Nuhai, ekofrö

Eko

Information

En av de absolut tidigaste tomaterna, som dessutom fortsätter att ge frukt tills frosten sätter stopp. Plantan är högväxande i växthus, men blir betydligt kortare på friland. Den ger hängande klasar av högröda, svagt avlånga frukter. De smakar mycket gott med en fint avvägd sötma och syra. 

Vi fick frö till Meili de Nuhai, som betyder Söt Flicka, av Lena Israelsson, som i sin tur hittat den hos en kinesisk förfirma. Vi har provodlat den i flera säsonger och har nu producerat tillräckligt med frö för att kunna erbjuda denna fina tomat. 

En portion innehåller cirka 20 frön.


Obs: På grund av ett feltryck står det "Meili Mulhai" på våra fröpåsar säsongen 2022. Det korrekta namnet är alltså Meili de Nuhai och det är fröer till denna tomat som påsarna innehåller. Vi ber om ursäkt för eventuell förvirring!


 

Artikelnummer:7442
Vetenskapligt namn:Solanum lycopersicum
Botanisk familj:Potatisfamiljen - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkult: Februari-April
Sådjup:1 cm
Grotid:7–14 dagar
Plantavstånd:35–55 cm
Radavstånd:50–70 cm
Planthöjd:80–200 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:300–350 fröer
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för frilandstomater. Bästa groningstemperatur är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.

Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomater bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare", med extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen.

Avstånd

Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35-55 cm och 50-70 cm mellan raderna.

Skörd

Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.

Frö

1g innehåller 300-350 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 5g.
En portion innehåller ca. 20 frön.