San Marzano, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Köper du skalade tomater på burk från Italien, är chansen stor att det är just San Marzano-tomater. Sorten kommer ursprungligen från Campaniaregionen i södra Italien där den har odlats i flera hundra år och fortfarande är en av de mest odlade. Den har en tydlig tomatsmak med en perfekt balans mellan den rika sötman och friska syran. San Marzano har ett tjockt kött och kommer bäst till sin rätt om den tillagas i såser, grytor eller på pizza. Frukten är långsmal och blir runt 7 cm lång med en svag spets. 

En portion innehåller cirka 20 frön. 


 

Artikelnummer:7575
Vetenskapligt namn:Solanum lycopersicum
Botanisk familj:Potatisfamiljen - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:75
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkult: Februari-April
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:24-29°C
Grotid:7–14 dagar
Plantavstånd:35–55 cm
Radavstånd:50–70 cm
Planthöjd:100-120 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:300–350 fröer
Övrigt:Behöver tjuvas
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för frilandstomater. Bästa groningstemperatur är 24-29°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.

Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomater bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare", med extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen.

Avstånd

Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35-55 cm och 50-70 cm mellan raderna.

Skörd

Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.

Frö

1g innehåller 300-350 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 5g.
En portion innehåller ca. 20 frön.