Frakt från 18 kr

Rollison's Telegraph, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Slanggurkan Telegraph har funnits i många år och är en av få slanggurkor som ännu inte är hybrider, utan förökas på naturlig väg. Om den inte skördas i tid bildar den frö. Den kallas också English Telegraph Cucumber och har funnits i handeln sedan mitten av 1800-talet.

Rollison’s variant av Telegraph ser ut precis som en så kallad köpegurka, men smakar betydligt mer gurka. Frukterna är krispiga och har ett milt kött. De blir kring 35-40 cm långa, släta och helt utan åsar eller taggar.

Detta är en typisk växthusgurka. Den är något sen att sätta frukt, men när den väl börjar hinner man inte äta ikapp.

En portion innehåller ca 5 frön.


 

Artikelnummer:3245
Vetenskapligt namn:Cucumis sativus
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkult: April-Juni
Sådjup:1–2 cm
Grotid:5-7 dagar
Plantavstånd:25–35 cm
Radavstånd:100–150 cm
Planthöjd:200–300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli-September
Frö/g:30–40 frön
Övrigt:Ej partenokarp
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme. I växthus och på spaljéer.

Skörd

Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa smaken. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.

Frö

1g innehåller 30-40 frön.
Till 1000 plantor behövs ca. 50g, vilket också sår ca. 100 sträckmeter på friland.
En portion innehåller ca. 5 frön.