Rasmus, ekofrö

Eko

Information

Säsongen 2021 fick vi de största broccolihuvuden vi någonsin skördat under våra nästan 50 år av odling. Flera mätte kring 20 cm med täta, väl samlade knoppar. Denna sort har en stjälk utan hålighet som annars är vanligt hos broccoli. Dessutom ger plantan fina sidoskott, med en storlek som överträffar de flesta, till långt in på senhösten.

Rasmus är en ganska ny förädling av så kallad calabresebroccoli och vi gläds över att det kommer sådana fina, nya standardsorter mitt bland alla nya hybrider. 

En portion innehåller cirka 25 frön. 


 

Artikelnummer:5160
Vetenskapligt namn:Brassica oleracea var. italica
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Ett-tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkult: Mars-Juni
Sådjup:1 cm
Grotid:4–7 dagar
Plantavstånd:40–50 cm
Radavstånd:60 cm
Planthöjd:60 cm
Plantläge:Sol-halvskugga
Skörd/blomning:Juni-oktober
Frö/g:200–300 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest inomhus eller i drivbänk, ca. 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14°C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.
Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Många tidiga sorter går att så direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. Låt inte sådden torka ut och se upp med jordlopporna.

Avstånd

Håll 5 cm inbördes avstånd vid plantuppdragningen. På friland behöver broccoli 40-50 cm i raden och ca. 60 cm mellan raderna. För engångsskörd räcker ett plantavstånd på ca. 25 cm. Huvudet blir något mindre och sidoskotten få, men totalskörden blir minst lika bra.

Skörd

Skär av huvuden med en bra bit av den läckra stjälken innan blomknopparna öppnat sig. Men även huvud med nyss utslagna blommor går bra att äta. Sidoskotten skördas sedan efterhand. Broccolin tål en hel del kyla och blir, liksom grönkål och brysselkål, godare efter några frostnätter. Den kan stå kvar i landet till långt in på senhösten.
Det vanligaste sättet att långtidsförvara broccoli är infrysning efter förvällning. Delad i småbitar går den också utmärkt att torka i svag värme.

Frö

1 g är 200-300 frön. För 1000 plantor behövs 8-10g och för att så 100 sträckmeter åtgår knappt 10g.
En portion innehåller ca. 25 frön.