Cool Customer, ekofrö

Eko

Information

En tålig picklesgurka som odlas framför allt på friland. Den ger fina, knubbiga 10-12 cm. långa frukter med utsökt krispighet och smak. Skördas de kontinuerligt ger Cool Customer en stor skörd långt in på hösten. Frukterna, som har ett tjockt kött och ett litet fröhus, är så kallat vitpiggiga, till skillnad mot de flesta picklesgurkor som har svarta. Det innebär att de blir inte gula om de får sitta kvar för länge.

Cool Customer är en utmärkt inläggningsgurka som också kan skördas extra liten och läggas in som cornichon. En värdig ersättare till gamla Northern Pickling.

En portion innehåller ca. 20 frön.

Foto med tillstånd av Johnny´s Selected Seeds, Johnnyseeds.com , 1-877-564-6697.


 

Artikelnummer:3125
Vetenskapligt namn:Cucumis sativus
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:1-2 cm 
Grotid:5-7 dagar
Plantavstånd:25-35 cm
Radavstånd:100-150 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:30-40 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme. I växthus och på spaljéer.

Skörd

Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa smaken. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.

Frö

1g innehåller 30-40 frön. En portion ger 10-15 bra plantor vid förkultivering eller räcker till 2-3 meter vid direktsådd. Till 1000 plantor behövs ca. 50g, vilket också sår ca. 100 sträckmeter på friland.
En portion innehåller ca. 20 frön.