Stor gråärt, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Gråärt är en traditionell basföda hos oss i norr. Det finns flera olika varianter spridda över hela landet och har varit en mycket viktig proteinkälla i långa tider. Det finns belägg för att även vikingarna odlade den och det gjorde dem stora och starka.

Nu kan vi erbjuda gråärt i lite större förpackningar för er som vill odla mer. Den här sorten har inget specifikt namn, utan kallas enbart stor gråärt. Vilket antyder att sorten är högväxande och ger baljor med extra stora ärter. Utsädet är odlat i Sverige och ekologiskt certifierat.

Gråärt har fått en renässans i vår matlagning efter att i långa tider varit ansedd som fantasilös nödföda. Ofta serverades den som en grov gröt med mjölk. Nog blev man mätt, men så spännande kulinariskt kan det inte ha varit. Nu behandlar vi ärten helt annorlunda. Som en delikatess med sin fylliga ärtsmak. Som ensamrätt med lite olja och salt, eller förkokt i sallader, som biffar eller i grytor och soppor etc.

En portion innehåller ca 40 frön och sår minst 4–5 meter.


 

Artikelnummer:9350
Vetenskapligt namn:Pisum sativum var.arvense
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:73
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:April–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:5-8 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:200 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Spritärter kan sås så fort jorden reder sig. Så ärterna ca 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull. Kan sås i omgångar från vår till sommar.

Avstånd

Så med 5–8 cm plantavstånd och 35–50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10–15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.

Skörd

Spritärterna plockas av och spritas när baljorna är fullmatade, men inte övermogna. De tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter kan ätas färska, kokta eller stekta. De kan också torkas, frysas och konserveras.

Frö

1g är 2–4 frön. Till 100 sträckmeter åtgår 600–900g beroende på sort.