Sebastiano, ekofrö

Eko Nyhet

Information

Ännu en fantastiskt vacker sallat. Glänsande, småbuckliga, mörkvioletta blad mot en grön botten. Som de flesta huvudsallater har även Sebastiano den milda, något söta, smöriga mjällheten i sina blad. Huvudsallat har i den ökande variationen av sallater hamnat i bakvattnet, vilket den absolut inte förtjänar. Den är motståndskraftig mot kantbränna på bladen och dessutom resistent mot svampsjukdomarna Bremia 16-27 och 29.

En portion innehåller ca 30 pelleterade frön. 5g innehållar ca 150 pelletrerade frön.


 

Artikelnummer:4347
Vetenskapligt namn:Lactuca sativa var. capitata
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: mars–maj / Direktsådd: maj–augusti
Sådjup:0,5 cm
Grotid:5-8 dagar
Plantavstånd:25-30 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:20-30 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–oktober
Frö/g:700–1100 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest och ca. 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Högre temperatur ger sen och svag groning.
Sallat kan drivas mycket tidigt i växthus (jordtemp. minst. 5°C) eller sås inomhus och i drivbänk 3-5 veckor innan utplantering på friland. Avhärda plantorna successivt. Plantera dem grunt och vattna. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader.
Direktsådd kan ske så snart jorden reder sig. Vattna i såraden om jorden är torr. Det sänker också temperaturen lite vid högsommarsådd. För att ha tillgång till färsk sallat hela sommaren och hösten, så i omgångar eller flera sorter med olika utvecklingstid. Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i Norrland.

Avstånd

Gallra i god tid. Huvudsallat behöver ett plantavstånd på 25-30 cm för att kunna bilda huvud. Håll ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

Skördas så snart plantan bildat huvud.

Frö

En portion innehåller ca. 30 pelleterade frön. 1 g innehåller ca 150 frön.