Lioba, ekofrö

Eko

Information

Mycket vacker, något upprättväxande batavia med den fina krispighet och smak som kännetecknar bataviasallat. Huvudet är ganska stort med ljusgröna, buckliga blad som övergår i mörkt rött i kanterna. Det har visat sig vara motståndskraftigt mot att gå i blom och kan därför stå skördefärdigt länge. Lioba är en modern batavia med resistens mot åtskilliga sjukdomar: Bremia 16-27, 29, 32 och salladsmosaikvirus.

En portion innehåller ca 30 pelleterade frön. 5g innehållar ca 150 pelletrerade frön.


 

Artikelnummer:4137
Latinskt namn:Lactuca sativa var. capitata crispum
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest och ca. 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Högre temperatur ger sen och svag groning.
Sallat kan drivas mycket tidigt i växthus (jordtemp. minst. 5°C) eller sås inomhus och i drivbänk 3-5 veckor innan utplantering på friland. Avhärda plantorna successivt. Plantera dem grunt och vattna. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader.
Direktsådd kan ske så snart jorden reder sig. Vattna i såraden om jorden är torr. Det sänker också temperaturen lite vid högsommarsådd. För att ha tillgång till färsk sallat hela sommaren och hösten, så i omgångar eller flera sorter med olika utvecklingstid. Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i Norrland.

Avstånd

Gallra i god tid. Bataviasallat behöver ett plantavstånd på 20-30 cm för att kunna bilda huvud. Håll ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

Skördas så snart plantan bildat huvud.

Frö

1 g innehåller 700-1100 frön. En normal-portion sår 5-10 meter på friland eller ger 100-250 plantor för utplantering. För 100 sträckmeter behövs ca. 5g vid direktsådd. 20g ger plantor till 1000 m2. 50-100g behövs för att direktså 1000 m2.
En portion innehåller ca. 30 pelleterade frön.