Frakt från 18 kr

Lioba, ekofrö

Eko

Information

Mycket vacker, något upprättväxande batavia med den fina krispighet och smak som kännetecknar bataviasallat. Huvudet är ganska stort med ljusgröna, buckliga blad som övergår i mörkt rött i kanterna. Det har visat sig vara motståndskraftigt mot att gå i blom och kan därför stå skördefärdigt länge. Lioba är en modern batavia med resistens mot åtskilliga sjukdomar: Bremia 16-27, 29, 32 och salladsmosaikvirus.

En portion innehåller ca 30 pelleterade frön. 5g innehållar ca 150 pelletrerade frön.


 

Artikelnummer:4137
Vetenskapligt namn:Lactuca sativa var. capitata crispum
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–maj / Direktsådd: maj–augusti
Sådjup:0,5 cm
Grotid:5–8 dagar
Plantavstånd:20-30 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:20-30 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–oktober
Frö/g:700–1100 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest och ca. 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Högre temperatur ger sen och svag groning.
Sallat kan drivas mycket tidigt i växthus (jordtemp. minst. 5°C) eller sås inomhus och i drivbänk 3-5 veckor innan utplantering på friland. Avhärda plantorna successivt. Plantera dem grunt och vattna. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader.
Direktsådd kan ske så snart jorden reder sig. Vattna i såraden om jorden är torr. Det sänker också temperaturen lite vid högsommarsådd. För att ha tillgång till färsk sallat hela sommaren och hösten, så i omgångar eller flera sorter med olika utvecklingstid. Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i Norrland.

Avstånd

Gallra i god tid. Bataviasallat behöver ett plantavstånd på 20-30 cm för att kunna bilda huvud. Håll ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

Skördas så snart plantan bildat huvud.

Frö

En portion innehåller ca. 30 pelleterade frön.  5g innehållar ca 150 pelletrerade frön.