La Diva, ekofrö

Eko

Information

Helt slät, lagom stor, 15-20 cm (skörda gärna vid 12-15 cm.), mörkt grön, saftig och spröd salladsgurka. Plantan är mycket frisk, resistent mot mjöldagg och bladmögel och ger frukt efter ca. 60 dagar i växthus, i bänk, eller i varma lägen utomhus. Den ger massor av frukter så länge den skördas kontinuerligt.

Vi har länge letat efter den typ av korta, släta, söta salladsgurkor som man hittar kring Medelhavet och provat flera olika sorter genom åren. Men än så länge kan ingen mäta sig med La Diva, Muncher eller gamla Super Zagross (som vi tyvärr inte kan få fram tillräckligt med ekologiskt odlat frö av ännu). De är alla av så kallad Beit Alpha-typ och ännu inte drabbade av hybridisering eller partogenocarpförädling med endast honblommor. En portion innehåller 5-6 frön.


 

Artikelnummer:3135
Vetenskapligt namn:Cucumis sativus
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:1-2 cm
Grotid:5-7 dagar
Plantavstånd:25-35 cm
Radavstånd:100-150 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:30-40 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme. I växthus och på spaljéer.

Skörd

Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa smaken. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.

Frö

1g innehåller 30-40 frön.
En portion innehåller 5-6 frön.