Frakt från 15 kr

Edamame Green Shell, ekofrö

Eko

Information

Sojaböna. Att dra en lätt kokt edamameböna med lite flingsalt mellan tänderna och få ut de delikata, blankt gröna bönorna inuti baljorna är lika fascinerande varje gång. Gröna, färska sojabönor är en lättodlad godsak som blir allt vanligare på våra tallrikar. Att odla fullmogna gula sojabönor har länge varit en utmaning i Skandinavien. Tidiga sorter, som t.ex. Fiskeby V eller Envy, lyckas i södra delarna om sommaren är varm och solig. Men edamamebönor, som ska skördas omogna, har en god chans att ge bra skörd även om inte säsongen har perfekt bönväder. 

Baljan skördas när fröna svällt upp. Får de sitta kvar på plantan blir bönorna allt grövre och slutligen mogna, hårda sojabönor.
En portion innehåller ca 40 frön och sår mellan 12 och 16 meter.


 

Artikelnummer:8494
Vetenskapligt namn:Glycine max 
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:30-40 cm
Radavstånd:45-60 cm
Planthöjd:60-70 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–frost
Frö/g:2-4 frön
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inte för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3-5 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 30-40 cm och mellan raderna 45-60 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Baljan skördas omogen, när fröna har svällt upp. Får de sitta kvar på plantan blir bönorna allt grövre och slutligen mogna, hårda sojabönor.

Frö

1 g är 2-3 frön.