Frakt från 18 kr

Jättenattljus, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Oenothera glazioviana. Tillhör Dunörtsväxterna liksom sin släkting Nattljus. Den är en stabil hybrid mellan två arter av släktet Oenothera. Den förekommer sällan vildväxande som det vanliga nattljuset gör. Jättenattljuset är som namnet anger något större, drygt 100 cm. hög och har lite större blommor. Den används på samma sätt som vanligt nattljus inom matlagning och som medicinalväxt, men odlas främst som prydnadsväxt i våra dagar. Jättenattljuset odlas ibland som ettårig, men övervintrar ofta och blommar även andra året. Förkultivera i mars-april för att få en säkrare blomning första året. En portion innehåller ca. 200 frön. Ekofrö.


 

Artikelnummer:K483
Vetenskapligt namn:Oenothera glazioviana
Botanisk familj:Dunörtsväxter  - Onagraceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig - tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–maj / juni–juli
Sådjup:1 cm
Grotid:10-30 dagar
Plantavstånd:25 cm
Radavstånd:40-50 cm
Planthöjd:100-120 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–oktober
Frö/g:2500 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Nattljuset är tvåårigt och sås lämpligen under sommaren så den hinner bilda en rosett som övervintrar. Självsår sig också rikligt om den trivs på platsen. De små fröna kan direktsås på friland, ca. 1 cm. djupt, men blir bäst om den dras upp i krukor. Vid tidig vårsådd vänta med utplanteringen till efter frostrisken.

Avstånd

Planteras ut på 25 cm avstånd.

Skörd

Blad, stjälk och rot äts som grönsak. Roten påminner om palsternacka. Avkok på blad och stjälk används i hudcreme och som te mot hosta.

Frö

1g är ca. 2500 frö och en portion innehåller ca. 200 frön.