Frakt från 15 kr

Baron, ekofrö

Eko

Information

Ny, modern utveckling av tyska Hild som länge bedrivit förädling av vintersallat/mâche. Ständigt nya sorter kommer ut på marknaden. Vi har fastnat för Baron för att den är så snabb och står så länge, växer mer upprätt och är lätt att skörda. Bladen är mörkt gröna och skedformade. Baron övervintrar normalt bra vid en sådd i augusti-september, eller t.o.m. i oktober under glas. Utan skydd på friland är dock övervintringen lite mer tveksam. Vintersallat kan också sås från tidigaste vår fram till april-maj för en fin försommarskörd. En portion innehåller ca. 150 frön. Ekofrö. 


 

Artikelnummer:4730
Vetenskapligt namn:Valerianella locusta
Botanisk familj:Vänderotsväxter - Valerianaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:40
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars-november
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:5-20°C
Grotid:10-14 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:25-30 cm
Planthöjd:5-10 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–november
Frö/g:600-700 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så ca. 1 cm djupt. Tidigt under glas och sedan på friland fram till sensommaren för en lång höstskörd och övervintring. Håll jorden fuktig under groningen, som tar 10-14 dagar. I större delen av landet kan fältsallat också sås i kallhus på hösten för en tidig vårskörd. Under glas bredsår man ofta fältsallat. Ca. 3g/m2.

Avstånd

10-15 cm mellan plantorna och 25-30 cm mellan raderna.

Skörd

Knip av hela rosetten vid jordytan så snart den blivit stor nog att äta och till långt in på senhösten. Bladen används helst färska som sallad, men också tillagade som spenat och mangold.

Frö

1g är 600-700 frön. En portion på 1,5 g sår 4-5 meter. Till 100 meter behövs ca. 20g.
En portion innehåller ca. 150 frön.