Blauwschokker, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Blauwschokker är en högväxande ärt, 180-200 cm, med violetta baljor. Används både som tidig sockerärt, halvmogen grön spritärt och som fullt utvecklad gråbrun kokärt för att sprita och torka inför vintern. Ovanligt nog behåller baljan sin fina färg när den kokas som sockerärt. Den tåliga och friska plantan blommar med vackert violetta och lavendelfärgade ärtblommor. Blauwschokker, vars fullständiga namn är Ezeta’s Krombek Blauwschokker, är en mycket gammal sort odlad framför allt i Holland. Enligt vissa uppgifter är det samma sort som odlats mycket länge i Sverige under namnet Blå Ärta. Blauwschokker är kraftig och hög och måste ha hjälp för att hålla sig uppe.


 

Artikelnummer:9330
Vetenskapligt namn:Pisum sativum var.arvense
Botanisk familj:Ärtfamiljen - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:75
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–juli
Sådjup:3-4 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:5-8 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:180-200 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–frost
Frö/g:2-4 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Spritärten kan sås så snart jorden reder sig eller som senast framåt juni för att ärten ska hinna mogna ordentligt. Tål något kyligare jordtemperaturer. Så ärterna ca 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull.

Sent sådda kan de användas som sockerärt innan de bildat frö.

Avstånd

Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.

Skörd

Spritärterna plockas av och spritas när baljorna är fullmatade, men inte övermogna.
Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.

Frö

1g är 2-3 frön. Till 100 sträckmeter åtgår 600-900g.
En portion innehåller ca 30 frön och sår cirka 1,5-2,5 meter.