Ambassador, ekofrö

Eko

Information

Lättplockad, medeltidig och robust märgärt som ger en stor skörd av trubbiga baljor med 8-9 delikata ärter i varje balja. Plantan blir kring 80 cm hög och är en s.k. semi-leafless variant med färre blad, vilket gör den betydligt mer lättplockad. Den behöver dock stöd för att bära upp alla tjocka baljor. Ambassador är resistent mot mjöldagg.  

Artikelnummer:9140
Vetenskapligt namn:Pisum sativum
Botanisk familj:Ärtfamiljen - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Planthöjd:ca. 80 cm
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Kan sås i omgångar från vår till sommar. Så ärterna ca. 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull. Märgärterna behöver en jordtemperatur på minst 8 grader C. för att gro.

Avstånd

Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.

Skörd

Baljorna har ett oätligt membran och måste spritas. Det är endast de söta ärterna som njutes. Märgärterna plockas av och spritas när baljorna är fullmatade, men inte övermogna. 
Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.

Frö

1g är 4-5 frön. Till 100 sträckmeter åtgår 6-900g.
En portion innehåller ca. 50 frön och sår cirka 2,5-4 meter.