Shintokiwa, ekofrö

Eko

Information

Vi är hela tiden på jakt efter tidiga, tåliga gurkor för friland och kallväxthus. Och japanska Shintokiwa är den senaste i raden vi hittat. Smaken på denna 20-25 cm långa, svagt åsiga, tunnskaliga frukt, är delikat. Söt, spröd och saftig. En smaktestare beskrev den som blommig, smörig och utsökt.
I japan skördas den oftast ung för att ge den bästa smaken till sushi.
Shintokiwa utvecklas bra både i växthus och på friland. Liggande på marken, kan några frukter bli lite böjda. En portion innehåller ca. 10 frön.


 

Artikelnummer:3190
Vetenskapligt namn:Cucumis sativus
Botanisk familj:Gurkfamiljen - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:1-2 cm
Plantavstånd:25-35 cm
Radavstånd:100-150 cm
Grotid:5-7 dagar
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:30-40 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme. I växthus och på spaljéer.

Skörd

Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa smaken. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.

Frö

1g innehåller 30-40 frön. En portion ger 10-15 bra plantor vid förkultivering eller räcker till 2-3 meter vid direktsådd. Till 1000 plantor behövs ca. 50g, vilket också sår ca. 100 sträckmeter på friland.
En portion innehåller ca. 10 frön.