Alderman, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Äntligen är gamla Alderman tillbaka med ekologiskt odlat frö. Introducerad som namnsort redan 1891 och varmt uppskattad sedan dess. Det är en av de bästa höga märgärterna, 150-200 cm. och måste ha ordentligt stöd att klänga på. Ger stora, 11-13 cm. långa, raka och spetsiga baljor, som är välfyllda med 8-11 söta och osedvanligt stora ärter. Alderman är starkväxande och ger en stor skörd av bästa kvalitet under lång tid. Kallas också Tall Telephone och är resistent mot fusariumsvamp. 


 

Artikelnummer:9190
Vetenskapligt namn:Pisum sativum
Botanisk familj:Ärtfamiljen - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:72
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Planthöjd:150-200 cm.
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Kan sås i omgångar från vår till sommar. Så ärterna ca. 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull. Märgärterna behöver en jordtemperatur på minst 8 grader C. för att gro.

Avstånd

Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.

Skörd

Baljorna har ett oätligt membran och måste spritas. Det är endast de söta ärterna som njutes. Märgärterna plockas av och spritas när baljorna är fullmatade, men inte övermogna. 
Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.

Frö

1g är ca. 4 frön. Till 100 sträckmeter åtgår 6-900g.
En portion innehåller ca. 50 frön och sår cirka 2,5-4 meter.