Frakt från 15 kr

Mino Early, ekofrö

Eko

Information

Snabb, helvit daikon med släta, 35-45 cm. långa rötter, 4-5 cm. i diameter. Köttet är milt och mycket sprött. Mino Early, som oftast går i blom under vår ljusa försommar, ger finast skörd vid sommarsådd efter mitten av juli. En mycket tidig vårsådd i växthus brukar också lyckas. Som all daikon kan Mino Early lagras flera månader i jordkällare. En portion innehåller ca. 150 frön.


 

Artikelnummer:5925
Vetenskapligt namn:Raphanus sativus var. longipinnatus
Botanisk familj:Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:50
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juli–augusti
Sådjup:1-2 cm
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:15-20 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:25 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Augusti–oktober
Frö/g:50-80 frön
Övrigt:Kortdagsväxt
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Sådjup 1-2 cm. Det finns moderna blomningströga hybridsorter som kan sås tidigt på våren. Men de normala, frökonstanta standardsorterna, som Mino Early, sås från mitten av juli eller ännu hellre i början av augusti. Detta p.g.a. viljan att gå i blom under vår ljusa sommar, till binas förtjusning. Rötter för lagring sås i mitten av juli.

Avstånd

Gallra till 15-20 cm och håll ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

Skörda så snart de nått ätbar storlek. Rötter som ska lagras skördas sent på hösten och behandlas som morötter. Daikon tål en del frost, men måste tina upp ordentligt innan skörd.

Rötter som gått i blom efter en för tidig sådd är inte förlorade. Tvärtom. Fröbaljorna som bildas är tjocka och knubbiga och mycket kryddigt goda. Färska eller tillagade.

Frö

1g innehåller 50-80 frön. En portion sår flera meter. Till 100 sträckmeter behövs ca. 20g och för 1000 m2 behövs 500-800g.
En portion innehåller ca. 150 frön.