Blushed Butter Cos, ekofrö

Eko

Information

Rodnande smörcos. Alla söker den godaste sallaten. Vi har provat många och just den här är en värdig kandidat till titeln. Många håller med. Ett korttjockt, upprättväxande coshuvud med vågiga gröna blad som övergår i vinrött utmed kanterna. Ju senare på säsongen, desto rödare blad. Blushed Butter är egentligen en korsning mellan huvudsallatens mjälla, smörigt söta blad och cossallaten med sin saftiga krispighet och tydliga smak. Odlas både som plocksallat då bladen är lätta att bryta av och det kommer snabbt nya. Och som ett fullbildat huvud med ännu sprödare blad in mot mitten. En portion innehåller ca. 250 frön.


 

Artikelnummer:4260
Vetenskapligt namn:Lactuca sativa var. longifokia
Botanisk familj:Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Annual
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–maj / Direktsådd: maj–augusti
Sådjup:0,5 cm
Grotid:5-8 dagar
Plantavstånd:15-30 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:20-30 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–oktober
Frö/g:700-1100 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest och ca. 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Högre temperatur ger sen och svag groning.
Sallat kan drivas mycket tidigt i växthus (jordtemp. minst. 5°C) eller sås inomhus och i drivbänk 3-5 veckor innan utplantering på friland. Avhärda plantorna successivt. Plantera dem grunt och vattna. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader.
Direktsådd kan ske så snart jorden reder sig. Vattna i såraden om jorden är torr. Det sänker också temperaturen lite vid högsommarsådd. För att ha tillgång till färsk sallat hela sommaren och hösten, så i omgångar eller flera sorter med olika utvecklingstid. Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i Norrland.

Avstånd

Gallra i god tid. Cossallat behöver ett plantavstånd på 15-30 cm för att kunna bilda huvud. Håll ett radavstånd på 35-50 cm.

Skörd

Skördas så snart plantan bildat huvud.

Frö

1 g innehåller 700-1100 frön. En normal-portion sår 5-10 meter på friland eller ger 100-250 plantor för utplantering. För 100 sträckmeter behövs ca. 5g vid direktsådd. 20g ger plantor till 1000 m2. 50-100g behövs för att direktså 1000 m2.
En portion innehåller ca. 250 frön.