Solberga

Eko Kulturarvssort

Information

Den gamla, traditionella bondbönan från Solberga socken i Bohuslän, där den odlats i flera hundra år och varit en mycket viktig stapelföda. Linnés lärjunge Pehr Kalm, som beskrev den på sin resa 1742 ansåg den vara den yppersta av bondbönor. De är odlade av Lars och Lennart Eliasson på Ödsmåls Västergård i Solberga.
Bönan är något mindre än de vi är vana vid idag, men enligt tidningen Trädgården från 1916 lovprisas den bohusländska bondbönan då "dessa i smak vida överträffa de i trädgårdarna allmänt odlade bondbönorna".
Bönorna är odlade helt utan kemiska gödsel- och bekämpningsmedel. Men eftersom odlingen inte är ekologiskt certifierad, får vi inte stämpla ekofrö på påsarna.
Plantan blir ca. 1 meter hög, blommar med vita blommor med svart fläck och varje balja innehåller 4-5 frön. De kan ätas som färska, lätt kokta, nötsmakande delikatesser under sommaren, men oftast får de mogna på plantan. De då svarta baljorna torkas och spritas för vinterfövaring. Bönorna är ljust bruna.
Det är Programmet för Odlad Mångfald, POM, som bidragit till att Bondbönan Solberga åter finns i handeln.


 

Artikelnummer:8960
Latinskt namn:Vicia faba
Botanisk familj:Fabaceae - Ärtfamiljen
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:80
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Planthöjd:1 meter
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

De stora platta fröna kan sås tidigt på våren, så snart jorden reder sig, ca. 5 cm djupt. De är inte, som andra bönor, lika känsliga för kall jord. Bönorna gror vid 4-5 °C i jorden.

Avstånd

Mellan plantorna 10-15 cm och 40-60 cm mellan raderna. Vid dubbelrad ca. 15 cm.

Skörd

Baljorna plockas och spritas efter hand hela sensommaren och hösten. De grågröna fröna används till soppor, puréer och grytor eller sauterade med kryddor i olja. De kan också frysas efter förvällning och som mogna torkas för vintern. Många föredrar att skala bönorna efter ett uppkok, likt mandel, för att få bort det något beska skalet.
Hela unga baljor, där fröna just börjat utvecklas, är delikata, lätt kokta eller stekta.

Frö

100g innehåller 80-90 frön. En portion innehåller ca. 25 frön och räcker till att så 2,5-5 m. För att så 100 sträckmeter behövs 800 - 1500g.