Gråärt, Solberga

Pisum sativum var.arvense

Äntligen kan vi erbjuda frön till den klassiska gråärten. Odlad av Lars och Lennart Eliasson och Anna-Karin och Robert Jarl i Solberga socken i Bohuslän. Den har alltid odlats på gården som varit i släktens ägo sedan 1600-talet. Först dokumenterad blev den av Linnés lärjunge Pehr Kalm, som beskrev den på sin resa 1742.
Gråärten odlas enligt gamla metoder. Helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. (Men eftersom gården inte är eko-cetifierad, får vi inte stämpla ekofrö på påsarna). Traditionellt sås ärten ofta tillsammans med bondbönan Solberga, som får fungera som stöd åt ärterna. Efter skörden hängs ärtplantorna upp på s.k. krakemärr, 5-6 meter höga A-formade träställningar, för att torka innan tröskningen. I en mindre odling plockas de torra baljorna av och får eftertorka inomhus innan de spritas.
Gråärten, som finns i flera varianter från Skåne till Jämtland, är mycket proteinrik och odlades som föda både åt folk och fä.
Plantan blir 170-200 cm. hög och behöver stöd. Blommorna är tvåfärgade i rosa och violett och den torra baljan är blekt gul.
Ärterna kan njutas som färska gröna ärter, men oftast får de mogna och tröskas för vinterförvaring. Traditionellt serverades gråärtan kokt med mjölk i Bohuslän, medan man åt den med stekt fläsk i Skåne. På internet finns fler recept att hämta.
Det är mycket tack vare POM, Programmet för Odlad Mångfald, som bl.a gråärten åter ökar i odling. Förhoppningen är att den ska spridas över landet igen och utgöra en viktig del i vår livsmedelsbas.
En portion innehåller ca. 30 frön. 100g är kring 165 frön.

Enhet Pris Antal
Portion35kr
100g - Slut för säsongen

« Tillbaka
Artikelnummer:9340

Latinskt namn:Pisum sativum var.arvense

Botanisk familj:Fabaceae - Ärtfamiljen

Ekologiskt:Nej

Utvecklingstid, dagar:75

Årighet:Ettårig

F1 Hybrid:Nej

Nyhet:Nej

Planthöjd:170-200 cm.