Frakt från 18 kr

Gråärt Solberga, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Äntligen kan vi erbjuda frön till den klassiska gråärten Solberga. Ursprungligen odlad av Lars och Lennart Eliasson och Anna-Karin och Robert Jarl i Solberga socken i Bohuslän. Den har alltid odlats på gården som varit i släktens ägo sedan 1600-talet. Först dokumenterad blev den av Linnés lärjunge Pehr Kalm, som beskrev den på sin resa 1742.


Gråärten odlas enligt gamla metoder, helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. (Men eftersom gården inte är eko-certifierad får vi inte stämpla ekofrö på påsarna). Plantan blir 170-200 cm. hög och behöver stöd. Blommorna är tvåfärgade i rosa och violett och den torra baljan är blekt gul. Traditionellt sås ärten ofta tillsammans med bondbönan Solberga, som får fungera som stöd åt ärterna. Efter skörden hängs ärtplantorna upp på så kallade krakemärr, 5-6 meter höga A-formade träställningar, för att torka innan tröskningen. I en mindre odling plockas de torra baljorna av och får eftertorka inomhus innan de spritas.

Gråärten, som finns i flera varianter från Skåne till Jämtland, är mycket proteinrik och odlades som föda både åt folk och fä. Ärterna kan njutas som färska gröna ärter, men oftast får de mogna och tröskas för vinterförvaring. Traditionellt serverades gråärtan kokt med mjölk i Bohuslän, medan man åt den med stekt fläsk i Skåne. På internet finns fler recept att hämta.

En del av Grönt kulturarv®
Det är mycket tack vare Pom, Programmet för odlad mångfald, som gråärten åter ökar i odling. Förhoppningen är att den ska spridas över landet igen och utgöra en viktig del i vår livsmedelsbas. Solberga gråärt ingår i Grönt kulturarv®, ett varumärke som förvaltas av SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). Under beteckningen saluförs växtmaterial som har samlats in genom Programmet för odlad mångfald. För att fröer ska få saluföras som Grönt kulturarv måste ett antal kriterier uppfyllas:

  • Sorten ska ha odlats i Sverige före 1950 och ha en väl dokumenterad historia, eller
  • Sorten har tagits fram, eller uppkommit spontant, i Sverige och bedöms vara bevarandevärd, oavsett ålder.
  • Sorten ska  finnas bevaras i NordGen växters genbank.
På SLU:s hemsida kan du läsa mer om beteckningen Grönt kulturarv och Programmet för odlad mångfald. 

Artikelnummer:9340
Vetenskapligt namn:Pisum sativum var. arvense
Botanisk familj:Fabaceae - Ärtfamiljen
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:75
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–juni
Sådjup:3-4 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:5-8 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:150-250 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Spritärten kan sås så snart jorden reder sig eller som senast framåt juni för att ärten ska hinna mogna ordentligt. Tål något kyligare jordtemperaturer. Så ärterna ca. 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull.

Om ärtorna sås sent på säsongen kan de skördas som sockerärtor, innan fröna utvecklas.

Avstånd

Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.

Skörd

Spritärterna plockas av och spritas när baljorna är fullmatade, men inte övermogna.
Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.

Frö

1 g är ca. 2-3 frön.
Till 100 sträckmeter åtgår 6-900g.
En portion innehåller ca. 30 frön och sår cirka 1,5-2,5 meter.