Whippersnapper, ekofrö

Eko

Information

Denna snabba, kompakta tomat med sina massor av drygt körsbärsstora, rosaröda frukter. Ett litet mirakel.

 

Whippersnapper är färdig först av alla och har en fin tomatsmak. Den är inte lika söt som de senare, högväxande körsbärstomaterna, men har sin plats i många odlares hjärtan och trädgårdar. Den passar utmärkt i krukor och urnor.

 

En portion innehåller ca. 20 frön.


 

Artikelnummer:7215
Vetenskapligt namn:Solanum lycopersicum
Botanisk familj:Solanaceae - Potatisfamiljen
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: februari–april
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:23-30°C
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:35-55 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:20-40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:300-350 frön
Övrigt:Busktomat. Behöver ej tjuvas, kan bli högre i växthus.
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för frilandstomater. Bästa groningstemperatur är 23-30°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.

Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomater bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare", med extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen.

Avstånd

Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35-55 cm och 50-70 cm mellan raderna. 

Skörd

Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.

Frö

En portion innehåller ca. 20 frön.

1g innehåller 300-350 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 5g.