Poona Kheera, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Är en mycket ovanlig gurka från Indien. Den kan skördas tidigt som ung, slank, ljusgul, senare som guldgul, men oftast som kraftigare, kring 20 cm. lång och 6-7 cm tjock med nötbrunt skal. Köttet är det sprödaste och krispigaste man kan tänka sig, helt i en klass för sig. Oftast skalas det lite grova, bruna skalet av och skulle det ha hunnit bildas hårda fröer, är det godast att skopa ur dem.

Poona Kheera är lite lynnig. Ibland dyker det upp en frukt med viss beska. Oftast fullt ätbar, men ändå. De flesta frukterna på de rikgivande medellånga rankorna är dock saftiga och goda utan minsta bitterhet..

I Asien används Poona Kheera förutom i sallader, ofta i matlagningen då den behåller sin krispighet även som tillagad. Vanlig i wok, färsk eller marinerad, i inläggningar, pickles och chutneys. En portion innehåller ca. 12 frön.


 

Artikelnummer:3155
Vetenskapligt namn:Cucumis sativus
Botanisk familj:Cucurbitaceae - Gurkfamiljen
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:1-2 cm
Grotid:5-7 dagar
Plantavstånd:25-35 cm
Radavstånd:100-150 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:30-40 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme. I växthus och på spaljéer.

Skörd

Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa smaken. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.

Frö

1g innehåller 30-40 frön. En portion ger 10-15 bra plantor vid förkultivering eller räcker till 2-3 meter vid direktsådd. Till 1000 plantor behövs ca. 50g, vilket också sår ca. 100 sträckmeter på friland.
En portion innehåller ca. 12 frön.