Tall Utah, ekofrö

Eko

Information

En hög, mörkgrön stjälkselleri med ett upprätt, väl samlat växtsätt. Den är starkväxande och ger många rena, långa stjälkar med liten benägenhet att bli svampiga när de blir riktigt stora. Tall Utah, som är en av de mest odlade idag, är en mycket anpassningsbar och uppskattad sort. En portion innehåller ca. 200 frön.


 

Artikelnummer:2680
Vetenskapligt namn:Apium graveolens var. dulce
Botanisk familj:Flockblommig - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:100
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Februari
Sådjup:0,2 cm
Grotid:14-24 dagar
Plantavstånd:25-35 cm
Radavstånd:50-60 cm
Planthöjd:20-40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–oktober
Frö/g:2000 frön
Övrigt:Ljusgroende
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Sellerin behöver en lång säsong och måste förkultiveras. Då fröet vill ha ljus för att gro, sår man de små fröna grunt (2 mm) redan i februari-mars. 10-12 veckor innan beräknad utplantering.
Håll jorden fuktig med en temperatur på 18-22°C under groningen, som tar 14-24 dagar. För att förkorta groningstiden, kan man blötlägga fröna ett dygn i ljummet vatten, torka av dem och så.
Ge plantorna mycket ljus och sänk temperaturen något efter några veckor. P.g.a. den långa utvecklingstiden behöver man skola om dem minst en gång. Avhärda successivt utan att utsätta plantorna för låga temperaturer. Risken för stock-löpningar ökar markant om temperaturen sjunker under 13°C någon längre tid (max. 10 dagar). Även temperaturchocker kan utlösa blomning. Plantera ut när jorden blivit uppvärmd och risken för nattfrost är över.

Avstånd

Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 50-60 cm.

Skörd

Vill man ha blekare och mjällare stjälkar eller en längre skördetid på hösten, kan man kupa upp hö, halm eller löv som skydd. Stjälksellerin tål inte många frostgrader och måste skördas, om den inte är skyddad, innan det blir alltför kallt. Den håller sig några veckor på ett svalt och fuktigt ställe. Används oftast färsk i sallader eller tillagad i soppor, grytor, gratänger etc.

Frö

1g är ca. 2000 frön, vilket kan ge upp till 1000 plantor. En portion är på ca. 200 frön och kan ge 100 plantor.