Frakt från 15 kr

Lomonde, ekofrö

Eko

Information

En, ny frisk kålrot med violett nacke och en kraftigt gul undersida. Motståndskraftig mot klumprotsjuka och mjöldagg. Lomond är lagom stor och mycket jämn i storlek. Köttet är gult och sött av bästa kvalitet. Utmärkt för både färskkonsumtion och lagring. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:5675
Vetenskapligt namn:Brassica napus var. napobrassica
Botanisk familj:Korsblommig-Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:85
Årighet:tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–juni
Sådjup:1 cm
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:15-20 cm
Radavstånd:40-50 cm
Planthöjd:40-50 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–november
Frö/g:300-500 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så ca. 1 cm djupt på friland så snart jorden blivit lite uppvärmd. Om risken för kålfluge-angrepp är stor, vänta med sådden till senare hälften av juni. Då har flugan oftast svärmat av sig en hel del och redan gjort sin största skada.
Ska rötterna lagras sår man också något senare.

Kålrot kan även förkultiveras i drivbänk eller inomhus för en extra tidig skörd. 
Så då glest, ca. 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14°C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.
Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Många tidiga sorter går att så direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. Låt inte sådden torka ut och se upp med jordlopporna.

Avstånd

Håll 15-20 cm mellan plantorna och 40-50 cm mellan raderna.

Skörd

Skörda kålrötterna hela sommaren från det att de är några cm i diameter. Rötterna för vinterlagring tas upp sent på hösten. Men låt dem tina upp ordentligt innan skörden om det varit nattfrost. Spara någon cm av blasten och lägg rötterna i säckar på ett svalt och fuktigt ställe.

Frö

1g innehåller 300-500 frön. Till 100 sträckmeter behövs 15-20g. Vid förkultivering ger 8g ca. 1000 plantor.
En portion innehåller ca. 300 frön.