H-19 Little Leaf, ekofrö

Eko

Information

Är en smaragdgrön picklesgurka som också är utmärkt som färsk salladsgurka. Plantan förgrenar sig, men är ganska kompakt och har betydligt mindre blad är normalt. Det gör att det är mycket lättare att hitta gurkorna. H-19, som är stresstålig och har resistens mot flera sjukdomar, ger en bra skörd av medellånga, krispiga gurkor. Sorten är parthenocarp (ger frukt utan befruktning) och kan bilda frön och bli bitter om den odlas tillsammans med normalt pollinerande standardsorter som får både han- och honblommor. Vill man vara säker på att slippa pollinering krävs ett avstånd på 500 meter till närmaste odling av standardsorter (bin älskar gurkblommor och flyger långt) eller en täckning med insektsduk. Tråkigt men effektivt.


 

Artikelnummer:3120
Vetenskapligt namn:Cucumis sativus
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:1-2 cm
Grotid:5-7 dagar
Plantavstånd:25-35 cm
Radavstånd:100-150 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:30-40 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Sorten är parthenocarp (ger frukt utan befruktning) och kan bli bitter om den odlas tillsammans med sorter som får både han- och honblommor.

Avstånd

Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme. I växthus och på spaljéer.

Skörd

Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa smaken. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.

Frö

1g innehåller 30-40 frön. En portion ger 10-15 bra plantor vid förkultivering eller räcker till 2-3 meter vid direktsådd. Till 1000 plantor behövs ca. 50g, vilket också sår ca. 100 sträckmeter på friland.
En portion innehåller ca. 20 frön.