Mars, ekofrö

Eko

Information

Har här hos oss i vår lerjord gett den finaste rotsellerin. Roten blir stor och slät med rötterna väl samlade undertill. Den är lite högbyggd och har ett kraftigt, mörkgrönt, upprättväxande bladverk. Mars är lämplig både för tidig buntkultur under glas el. plast och för en stor och mycket lagringsduglig höstskörd. Köttet är vitt av bästa kvalitet. En portion är på ca. 200 frön.


 

Artikelnummer:2620
Vetenskapligt namn:Apium graveolens
Botanisk familj:Flockblomstriga - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:110
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Februari
Sådjup:0,2 cm
Plantavstånd:25-40 cm
Radavstånd:50-60 cm
Grotid:14-24 dagar
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:September–november
Frö/g:2000 frön
Övrigt:Ljusgroende
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Sellerin behöver en lång säsong och måste förkultiveras. Då fröet vill ha ljus för att gro, sår man de små fröna grunt (2 mm) redan i februari-mars. 10-12 veckor innan beräknad utplantering.
Håll jorden fuktig med en temperatur på 18-22°C under groningen, som tar 14-24 dagar. För att förkorta groningstiden, kan man blötlägga fröna ett dygn i ljummet vatten, torka av dem och så.
Ge plantorna mycket ljus och sänk temperaturen något efter några veckor. P.g.a. den långa utvecklingstiden behöver man skola om dem minst en gång. Avhärda successivt utan att utsätta plantorna för låga temperaturer. Risken för stock-löpningar ökar markant om temperaturen sjunker under 13°C någon längre tid (max. 10 dagar). Även temperaturchocker kan utlösa blomning. Plantera ut när jorden blivit uppvärmd och risken för nattfrost är över.

Avstånd

25-40 cm mellan plantorna och 50-60 cm mellan raderna.

Skörd

Rotsellerin växer bäst på hösten och tål flera minusgrader. Men den måste få tina upp ordentligt innan skörd. Täck med hö, löv eller något liknande om kylan blir sträng.
Gräv upp sellerin (var. rapaceum betyder att roten klamrar sig fast vid Moder jord och måste tas upp med våld), skär av blasten och putsa av en del av rötterna. Förvara den som morot i en fuktig och sval källare. De inre bladen kan användas som bladkrydda eller till té, färska eller torkade.

Frö

1g är ca. 2000 frön. En portion är på ca. 200 frön.