Frakt från 15 kr

Miniature White, ekofrö

Eko

Information

Äntligen tillbaka med ekologiskt odlade frön. Gräddvit, liten och knubbig gurka. Lik ett ägg. Plantan ger massor med frukter som skördas 6 cm. långa. Alla älskar Miniature White, liten som stor. Med sin perfekta äggform och spröda, saftiga kött. Lättodlad, säker och svår att hinna med när den sätter fart att producera frukter. Så länge den skördas fortsätter Miniature White att ge. De är bäst vita och tunnskaliga, annars får man skala bort det gula skalet och väntar du ännu längre med skörden får du gröpa ur fröna också. Köttet är fortfarande krispigt och saftigt gott. Vi har odlat den länge, men det är först nu som det finns ekofrö. En portion innehåller ca. 10 frön.


 

Artikelnummer:3129
Vetenskapligt namn:Cucumis sativus
Botanisk familj:Gurkfamiljen - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:48
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:1-2 cm
Grotid:5-7 dagar
Plantavstånd:25-35 cm
Radavstånd:100-150 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:30-40 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme. I växthus och på spaljéer.

Skörd

Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa smaken. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.

Frö

1g innehåller 30-40 frön. En portion ger 10-15 bra plantor vid förkultivering eller räcker till 2-3 meter vid direktsådd. Till 1000 plantor behövs ca. 50g, vilket också sår ca. 100 sträckmeter på friland.
En portion innehåller ca. 10 frön.