Frakt från 18 kr

Arboga Vit, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Fanns i flera fröfirmors sortiment kring förra sekelskiftet. Sorten är dokumenterad sedan slutet av 1800-talet och har odlats betydligt tidigare än så. Fröna hittades i den gamla genbanken Gatersleben i f.d. Östtyskland. -"Klassisk svensk 1800-talssort. Trinda, 20 cm långa, vita frukter, litet fröhus. Oslagbar smak. Bäst för bänkodling."- står det i beskrivningen.

Vi har odlat den inte bara i bänk, utan även i växthus och på friland. Det går aldeles utmärkt. Arboga Vit ger en stor, enhetlig skörd med fantastisk hållbarhet. Används både som salladsgurka och inläggningsgurka. 

En del av Grönt kulturarv®
Arboga Vit ingår i Grönt kulturarv®, ett varumärke som förvaltas av SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). Under beteckningen saluförs växtmaterial som har samlats in genom Programmet för odlad mångfald. För att fröer ska få saluföras som Grönt kulturarv måste ett antal kriterier uppfyllas:

  • Sorten ska ha odlats i Sverige före 1950 och ha en väl dokumenterad historia, eller
  • Sorten har tagits fram, eller uppkommit spontant, i Sverige och bedöms vara bevarandevärd, oavsett ålder.
  • Sorten ska  finnas bevaras i NordGen växters genbank.
På SLU:s hemsida kan du läsa mer om beteckningen Grönt kulturarv och Programmet för odlad mångfald.

En portion innehåller ca. 10 frön.


 

Artikelnummer:3150
Vetenskapligt namn:Cucumis sativus
Botanisk familj:Gurkfamiljen-Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:1-2 cm
Grotid:5-7 dagar
Plantavstånd:25-35 cm
Radavstånd:100-150 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:30-40 frön
Övrigt:Ej partenokarp
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme. I växthus och på spaljéer.

Skörd

Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa smaken. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.

Frö

1g innehåller 30-40 frön. En portion ger 10-15 bra plantor vid förkultivering eller räcker till 2-3 meter vid direktsådd. Till 1000 plantor behövs ca. 50g, vilket också sår ca. 100 sträckmeter på friland.
En portion innehåller ca. 10 frön.