White Gem, ekofrö

Eko

Information

En av de mest odlade palsternackorna i Norden idag. Förädlad palsternacka med tanke på bättre motståndskraft mot brunrost och skorv. Roten är medellång med ett slätt, vitt skal och en fin inre kvalitet. White Gem växer bra i de flesta jordar, är homogen och ger en stor och vacker skörd, som kan lagras. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:2455
Vetenskapligt namn:Pastinaca sativa
Botanisk familj:Flockblommiga-Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:120
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–juni / oktober–november
Sådjup:1-2 cm
Grotid:15-25 dagar
Plantavstånd:8-13 cm
Radavstånd:40-60 cm
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:September–mars
Frö/g:150-250 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Använd alltid färska frön och så tidigt på våren, 1-2 cm djupt. För att påskynda groningen, som tar ca. 3 veckor, kan fröna blötläggas ett dygn innan sådden i ljummet vatten, torkas av och sås. Man kan också vattna i såraden innan sådd eller så mycket sent på hösten, strax innan tjälen kommer. Låt inte jorden torka ut under groningen.

Avstånd

8-13 cm mellan plantorna och 40-60 cm mellan raderna.

Skörd

Skörda så sent som möjligt, eftersom palsternackan växer kraftigt på hösten och smakar bättre efter frost. Lämna kvar 2 cm av blasten och förvara dem som morötter.
Små gallringsrötter kan avnjutas som delikatesspalsternacka under sommar och höst.
Om man täcker över palsternackorna i landet med ett tjockt lager hö, halm eller liknande, kan de skördas ända tills de fryser fast. Rötter som övervintrat i jorden är vita och delikata, men måste tas upp så snart tjälen gått ur. Börjar de växa igen, blir de fort träiga och osmakliga i märgen.

Frö

1g innehåller 150-250 frön. En portion räcker till att så ca. 5-7 sträckmeter. 15-20g sår 100 meter och till 1000 m2 behövs 250-400g.
En portion innehåller ca. 300 frön.