Frakt från 18 kr

Valeriana, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Valeriana officinalis. Tillhör familjen Valerianaceae och är känd sedan länge över stora delar av världen för sin förmåga att "vända" sjukdomar.
Flerårig, härdig, 40-100 cm hög planta med ljusa, rödlätta blommor samlade i kvastar. Den trivs bäst i en näringsrik, fuktighetshållande jord i sol eller halvskugga, men anpassar sig ödmjukt även till mindre idealiska omständigheter. Så fröna ytligt i april-maj eller dela roten på våren eller hösten och plantera på 40 cm avstånd, för att föröka den.
Vänderot är mycket mineralrik och har gynnsam inverkan på allt levande i sin omgivning och för oss också som medicinalväxt och föda. Bladen är utmärkta i komposten där de stimulerar både mikro- och makroliv. Men det är framför allt den svagt illaluktande roten som används av oss. Gräv upp den på senhösten det andra året, skiva och torka den för kommande medicinska behov. Har framför allt väldokumenterat lugnande egenskaper. Den går också att äta i soppor och grytor.
1 g innehåller ca. 1500 frön. En portion innehåller ca. 200 frön.


 

Artikelnummer:K625
Vetenskapligt namn:Valeriana officinalis
Botanisk familj:Vänderotsväxter - Valerianaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–maj
Sådjup:0,2 cm
Grotid:10-15 dagar
Plantavstånd:40 cm
Radavstånd:50-60 cm
Planthöjd:40-100 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:1500 frön
Övrigt:Ljusgroende
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så fröna ytligt i april-maj eller dela roten på våren eller hösten för att föröka den.

Avstånd

Plantera på 40 cm avstånd. 

Skörd

Bladen är utmärkta i komposten där de stimulerar både mikro- och makroliv. Men det är framför allt den svagt illaluktande roten som används av oss. Gräv upp den på senhösten det andra året, skiva och torka den för kommande medicinska behov. Har framför allt väldokumenterat lugnande egenskaper. Den går också att äta i soppor och grytor.

Frö

1500 frön.
En portion innehåller ca. 200 frön.