Vinruta, ekofrö

Ruta graveolens

Ruta graveolens.  Rutaceae. Har sin hemvist i södra Europa och Nordafrika och har länge använts som läkemedel efter principen ont skall med ont fördrivas. Ruta är svagt giftig och saften kan irritera huden hos känsliga. Den är mer en prydnadsbuske än en uppskattad krydda.
Det är en flerårig, ca. 30-60 cm hög, mycket vacker halvbuske med mörkgröna, flikiga klöverblad och gulgröna blommor. Förkultiveras. Plantavstånd 20-30 cm. Blir härdigast i en dränerad, mager och kalkhaltig jord.
Används i många recept inom läkekonsten, men sparsamt i matlagningen. Ev. några blad i en sallad, eller lite till ost, ägg, fisk och höns. De har en stark och bitter arom. Övervintras helst frostfritt, men klarar en del kyla om den täcks.
1g är 500 frön. En portion ger minst 50 plantor. En portion innehåller ca. 200 frön.

Enhet Pris Antal
Portion35kr

« Tillbaka
Artikelnummer:K620

Latinskt namn:Ruta graveolens

Botanisk familj:Vinruteväxter - Rutaceae

Ekologiskt:Ja

Årighet:Ettårig

F1 Hybrid:Nej

Nyhet:Nej

Planthöjd:30-60 cm.