Halblange Weiss, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Tidigaste sorten. Gammal mycket välkänd sort i Tyskland och Österrike. Fina, gräddgula, jämnt koniska rötter. Nacken är kring 6 cm i diameter och har ett litet bladfäste. Odlas huvudsakligen för höst- och vinterskörd, men också som minipalsternacka tidigare på säsongen. Halvlång Vit är frisk och tålig och övervintrar utan problem. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:2470
Vetenskapligt namn:Pastinaca sativa
Botanisk familj:Flockblomstriga - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:110
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–juni / oktober–november
Sådjup:1-2 cm
Grotid:15-25 dagar
Plantavstånd:8-13 cm
Radavstånd:40-60 cm
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:September–mars
Frö/g:150-250 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Använd alltid färska frön och så tidigt på våren, 1-2 cm djupt. För att påskynda groningen, som tar ca. 3 veckor, kan fröna blötläggas ett dygn innan sådden i ljummet vatten, torkas av och sås. Man kan också vattna i såraden innan sådd eller så mycket sent på hösten, strax innan tjälen kommer. Låt inte jorden torka ut under groningen.

Avstånd

8-13 cm mellan plantorna och 40-60 cm mellan raderna.

Skörd

Skörda så sent som möjligt, eftersom palsternackan växer kraftigt på hösten och smakar bättre efter frost. Lämna kvar 2 cm av blasten och förvara dem som morötter.
Små gallringsrötter kan avnjutas som delikatesspalsternacka under sommar och höst.
Om man täcker över palsternackorna i landet med ett tjockt lager hö, halm eller liknande, kan de skördas ända tills de fryser fast. Rötter som övervintrat i jorden är vita och delikata, men måste tas upp så snart tjälen gått ur. Börjar de växa igen, blir de fort träiga och osmakliga i märgen.

Frö

1g innehåller 150-250 frön. En portion räcker till att så ca. 5-7 sträckmeter. 15-20g sår 100 meter och till 1000 m2 behövs 250-400g.
En portion innehåller ca. 300 frön.