Information
Tidigare användes muskatellsalvia både som medicinal-och kryddväxt. I välgörande ögonvatten och som krydda i vin och likör. Numera uppskattas den främst för sina blad och blommor och doft. Blomstängeln kan också torkas som eternell.
Så i bänk/kruka eller direkt på friland i maj-juni på en väldränerad, kalkrik plats i full sol. Klarar oftast övervintringen utan extra skydd mot kylan.
1 g innehåller ca. 250 frön. En portion innehåller ca. 60 frön.
| Artikelnummer: | K535 |
|---|---|
| Vetenskapligt namn: | Salvia sclarea |
| Botanisk familj: | Kransblommiga - Lamiaceae |
| Ekologiskt: | Ja |
| Årighet: | Tvåårig |
| F1 Hybrid: | Nej |
| Nyhet: | Nej |
| Såtid: | Förkultiveras: maj–juni |
| Sådjup: | 1 cm |
| Grotid: | 7-10 dagar |
| Plantavstånd: | 40 cm |
| Radavstånd: | 40 cm |
| Planthöjd: | Blomstängel 100 cm |
| Plantläge: | Sol |
| Skörd/blomning: | Juni–september |
| Frö/g: | 250 frön |
| Kulturarvssort: | Ja |
Odlingsråd
Sådd
Bör förkultiveras inomhus. Så 1 cm djupt i april och plantera ut efter frostrisken.Avstånd
Håll ett inbördes avstånd på ungefär 25 cm.Skörd
Plocka skott och unga blad till kål-, lök-, lamm- och fårrätter och till sallader och fisk. Salvian vill helst vara ensam krydda i maten och inte blandas med andra.Frö
1g är 130 frön.En portion innehåller ca. 60 frön.