Rosmarin, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Rosmarinus officinalis, Kransblommig. Den härstammar från kustområdena kring Medelhavet och har använts sedan urminnes tider. Rosmarinus betyder "havets dagg". Det är en flerårig halvbuske som ofta odlas som ettårig i Norden. Både vit- , rosa- och blåblommande varianter finns. 

Förkultivera tidigt. Fröna har normalt låg grobarhet och gror sakta. En ljus groningsplats kan hjälpa. Planteras i en lätt, väldränerad, gödslad jord på den varmaste platsen. Plantavstånd 25-35 cm. Kan övervintras inomhus i kruka i ett svalt och ljust utrymme. Även i ett tomt växthus kan den klara vintern. Bladen används till té, som krydda till kött och grönsaker och för att förbättra minnet. 

1g innehåller 1000 frön. En portion innehåller ca. 50 frön.


 

Artikelnummer:K515
Latinskt namn:Rosmarinus officinalis
Botanisk familj:Kransblommiga - Lamiaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Förkultivera tidigt, ca. 0,5 cm. djupt. Fröna har normalt låg grobarhet och gror sakta. En ljus groningsplats kan hjälpa.

Avstånd

Plantavstånd 25-35 cm. 

Skörd

Bladen används till te, som krydda till kött och grönsaker och för att förbättra minnet.

Frö

1g innehåller 1000 frön.
En portion innehåller ca. 50 frön.