Nattljus, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Oenothera biennis. Tillhör Dunörtsväxterna och har använts länge i matlagningen och som medicin. Blad, stjälk och rot äts som grönsak. Roten påminner om palsternacka. Avkok på blad och stjälk används i hudcreme och som te mot hosta. Nattljus var förr mycket vanlig hos nordamerikas indianer. Fröna innehåller en olja som används framgångsrikt mot så skilda besvär som acne, reumatism, PMS, hyperaktivitet och blodpropp.
Nattljuset kan direktsås, men blir bäst om den dras upp inomhus och planteras ut på 25 cm avstånd efter frosten. Plantan blir kring 1 m. hög och buskig. Den blommar hela sommaren med fosforiserande pastellgula, 5 cm stora blommor, som lyser i skymningen.
1g är ca. 2500 frö och en portion innehåller frö till hundratals plantor. En portion innehåller ca. 200 frön.


 

Artikelnummer:K482
Vetenskapligt namn:Oenothera biennis
Botanisk familj:Dunörtsväxter - Onagraceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Planthöjd:100 cm
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Nattljuset är tvåårigt och sås lämpligen under sommaren så den hinner bilda en rosett som övervintrar. Självsår sig också rikligt om den trivs på platsen. De små fröna kan direktsås på friland, ca. 1 cm. djupt, men blir bäst om den dras upp i krukor. Vid tidig vårsådd vänta med utplanteringen till efter frostrisken.

Avstånd

Planteras ut på 25 cm avstånd.

Skörd

Blad, stjälk och rot äts som grönsak. Roten påminner om palsternacka. Avkok på blad och stjälk används i hudcreme och som te mot hosta.

Frö

1g är ca. 2500 frö och en portion innehåller ca. 200 frön.