Sommarkyndel, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Satureja hortensis, Kransblommig med vita eller ljuslila blommor. Kommer ursprungligen från Medelhavsområdet där antikens greker lät satyren ge namn åt växten som bl.a. användes som afrodisikum. Ettårig, ca. 35 cm hög förgrenad ört med nektarrika blommor. Direktsås i omgångar, mycket grunt. Fröna behöver ljus för att gro, men gror långsamt. Plantavstånd 10-20 cm. Bladen skördas i soligt, torrt väder innan blomningen. Det är bönkryddan framför andra, men används också till kål, linser, ärter, kött och som té. Bladen ska inte koka med för länge. De blir beska då. 1g är 1500 frön. En portion innehåller ca. 500 frön.


 

Artikelnummer:K400
Latinskt namn:Satureja hortensis
Botanisk familj:Kransblommiga - Lamiaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Planthöjd:35 cm.
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Sommarkyndel direktsås i omgångar, mycket grunt. Fröna behöver ljus för att gro, men gror långsamt.

Avstånd

Plantavstånd 10-20 cm.

Skörd

Bladen skördas i soligt, torrt väder innan blomningen. Det är bönkryddan framför andra, men används också till kål, linser, ärter, kött och som té. Bladen ska inte koka med för länge. De blir beska då.

Frö

1g är 1500 frön.
En portion innehåller ca. 500 frön.