Frakt från 15 kr

Glaskins, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Engelsk rabarb med lägre halt av oxalsyra än de flesta sorter. De vinröda stjälkarna kan skördas länge. En bra sort att dra upp från frö. Glaskins växer så snabbt att en tidig vårsådd kan ge ett litet smakprov redan på hösten första året. En portion innehåller ca. 50 frön.


 

Artikelnummer:9550
Vetenskapligt namn:Rheum rhabarbarum
Botanisk familj:Slideknäväxter - Polygonaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–juni
Sådjup:2 cm
Grotid:7-20 dagar
Plantavstånd:10 cm småplantor, 120 cm vuxna plantor
Radavstånd:120 cm
Planthöjd:50-80 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Maj–augusti
Frö/g:50-100 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Oftast förökas rabarber med rotbitar på hösten eller tidigt på våren. Men det går också att så den. 2 cm djupt direkt på friland eller inomhus för utplantering. Första vintern utomhus bör småplantan skyddas mot stark barfrost med ett täcke av hö, halm, gräs eller löv.

Avstånd

Vuxna plantor behöver ett inbördes avstånd på omkring 120 cm. Vid direktsådd gallras småplantorna till ca. 10 cm, för att nästa vår planteras om på ordentligt avstånd.

Skörd

Normalt börjar skörden inte förrän andra, ibland tredje året efter sådd. Bladstjälken lirkas av och dras upp. Det gör minst skada på roten. Är plantan i god växt, kan den skördas fram till augusti. För att förlänga skörden ytterligare några veckor, kan blomstjälken som skjuter upp klippas av.

Frö

1g är ca. 100 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 30g.
En portion innehåller ca. 50 frön.