Meteor, ekofrö

Eko

Information

Lågväxande (ca. 45 cm), mycket köldtålig och tidig spritärt med vackra, mörkgröna, ca. 7 cm långa, välfyllda baljor. Den kan behöva lite stöd för att hålla uppe plantorna. De runda ärterna är mjöligt goda, men inte så söta som märgärterna. Men Meteor ger skörd mycket tidigare. Kan sås mycket tidigt och ger en stor skörd av vad som tidigare kallades släpärt.


 

Artikelnummer:9325
Latinskt namn:Pisum sativum var. sativum
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Spritärten kan sås så snart jorden reder sig eller som senast framåt juni för att ärten ska hinna mogna ordentligt. Tål något kyligare jordtemperaturer. Så ärterna ca. 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull. 

Sent sådda kan de användas som sockerärt innan de bildat frö.

Avstånd

Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.

Skörd

Spritärterna plockas av och spritas när baljorna är fullmatade, men inte övermogna.
Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.

Frö

1g är 5-6 frön. Till 100 sträckmeter åtgår 6-900g.
En portion innehåller ca. 60 frön och sår cirka 3-5 meter.