Information
En av världens mest odlade sockerärter. De 60-70 cm höga plantorna ger en bra skörd av 10 cm långa, ca 2 cm breda, ljusgröna baljor med mild smak och fin kvalitet. De sitter i par på plantan och kan skördas under ganska lång tid. Låt dem inte sitta kvar skördemogna. De bildar membran liksom andra sockerärter. Oregon Sugar Pod är frisk och resistent mot fusarium och mosaikvirus och behöver lite hjälp att hålla sig uppe.
Artikelnummer: | 9245 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Pisum sativum var. saccharatum |
Botanisk familj: | Ärtväxter - Fabaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 58 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | April–juli |
Sådjup: | 3-4 cm |
Grotid: | 7-10 dagar |
Plantavstånd: | 5-8 cm |
Radavstånd: | 35-50 cm |
Planthöjd: | 60-70 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Juni–frost |
Frö/g: | 2-4 frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Sockerärten kan sås så snart jorden reder sig och sedan i omgångar från vår till sommar. Så ärterna ca 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull.Avstånd
Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.Skörd
Sockerärterna skördas innan fröna utvecklats nämnvärt och hela baljorna äts.Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.
Frö
1g är ca 4 frön. Till 100 sträckmeter åtgår 600-900g.En portion innehåller ca 40 frön och sår cirka 2-3 meter.