Norli, ekofrö

Eko

Information

En tidig, frisk och tålig sockerärt för Norden. Plantan blir kring 60 cm hög, har vita blommor och ger en bra skörd av 7 cm långa, söta baljor med fin kvalité. Norli är ganska låg men behöver lite stöd. Sådda i dubbelrader kan de hjälpa varann att hålla baljorna ovan jord. Fröet utvecklas relativt snabbt, så baljorna bör skördas kontinuerligt. Norli är kraftigväxande och stadig och en av de bästa tidiga sockerärterna då det gäller smak och skörd.
En portion innehåller ca. 60 frön.


 

Artikelnummer:9230
Vetenskapligt namn:Pisum sativum var. saccharatum
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:54
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–juli
Sådjup:3-4 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:5-8 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:60 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–frost
Frö/g:2-4 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Sockerärten kan sås så snart jorden reder sig och sedan i omgångar från vår till sommar. Så ärterna ca. 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull.

Avstånd

Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.

Skörd

Sockerärterna skördas innan fröna utvecklats nämnvärt och hela baljorna äts.
Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.

Frö

1g är 5-6 frön. Till 100 sträckmeter åtgår 6-900g.
En portion innehåller ca. 60 frön och sår cirka 3-5 meter.