Frakt från 18 kr

Sugar Snap, ekofrö

Eko

Information

Introducerades 1979 och blev en omedelbar succé. Det är en medelsen, högväxande brytärt (150 cm och uppåt) med trinda, 8-9 cm långa, svagt böjda, något spetsiga baljor. Sugar Snap har en lång skördeperiod av köttiga och spröda baljor med delikat smak. Både fröna och baljorna är mycket söta och saftiga. Sugar Snap är dessutom resistent mot mjöldagg. Den behöver ordentliga stöd att klänga på. Vi har fått plantor på en bra bit över 2 meter.
En portion innehåller ca. 50 frön.


 

Artikelnummer:9075
Vetenskapligt namn:Pisum sativum var. macrocarpon
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juni–juli
Sådjup:3-4 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:5-8 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:150-200 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Socker- och spritärter sås så fort jorden reder sig, medan märg- och brytärterna vill ha en jordtemperatur på minst 8-10°C för att inte ruttna. Alla kan sås i omgångar från vår till sommar. Så ärterna ca. 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull.

Avstånd

Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.

Skörd

Brytärten får gärna bli tjock och saftig med nästan fullt utvecklade frön.
Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.

Frö

1g är 5 frön. Till 100 sträckmeter åtgår 6-900g.
En portion innehåller ca. 50 frön och sår cirka 2,5-4 meter.