Frakt från 18 kr

Enorma, ekofrö

Eko

Information

Denna rosenböna gör verkligen skäl för namnet, både när det gäller baljornas längd och skörden. De medelgröna baljorna blir mycket långa, upp till 50 cm. Godast och trådfria under 30 cm. Smaken är kraftig och kvaliten utmärkt. Enorma är högväxande och blommar med lysande röda blommor. Fröet är violett med svarta fläckar. En portion innehåller ca. 20 frön.


 

Artikelnummer:8640
Vetenskapligt namn:Phaseolus coccineus
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:64
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–frost
Frö/g:1 frö
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inte för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3–5 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 10–15 cm och mellan raderna 35–50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Plocka baljorna ofta. Vänta inte tills de blivit för stora. Då blir de mer eller mindre trådiga och sega. Dessutom producerar plantan nya baljor så länge den plockas. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.

Frö

Fröet är mycket stort och 1 frö väger mer än 1 gram. En portion innehåller ca. 20 frön och sår mellan 2 och 3 meter. Rosenbönan är inte självpollinerande som andra bönor, utan måste ha hjälp av insekter.