Frakt från 18 kr

Neckargold, ekofrö

Eko

Information

Störvaxböna med långa, raka, runda, mjälla, kratigt gula baljor av bästa kvalitet och smak. De blir 23-25 cm. långa och blir plockfärdiga med de medelsena sorterna. Neckargold är en gul nära släkting till Neckarkönigin och liksom den resistent mot mosaikvirus. Störbönor kan bli upp till tre meter höga och behöver ordentligt stöd att klättra på. De har inga klängen som t.ex. ärter, utan skruvar sig motsols kring stödet. Vitfröig. En portion innehåller ca 50 frön.


 

Artikelnummer:8575
Vetenskapligt namn:Phaseolus vulgaris
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3-5 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 10-15 cm och mellan raderna 35-50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Plocka baljorna ofta. Vänta inte tills de blivit för stora. Då blir de mer eller mindre trådiga och sega. Dessutom producerar plantan nya baljor så länge den plockas. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.

Frö

1 g innehåller 2-4 frön. En portion innehåller ca 50 frön och sår mellan 5 och 7 meter. För 100 sträckmeter behövs 400-600g och till 1 000 kvm åtgår 7-13 kg.