Frakt från 18 kr

Dragon Langerie, ekofrö

Eko

Information

Draktunga. Ovanlig och mycket vacker vaxböna från Holland. De kompakta och stadiga plantorna ger massor av långa, plattrunda, trådfria baljor. De är läckert grädd-gula med purpurfärgade fläckar och tigerränder, som försvinner vid tillagning. Skörda ofta och njut baljorna färska eller lätt kokta. De är inte lika bra som andra vaxbönor att frysa. Baljorna blir lätt lite mosiga vid upptining. Dragon Langerie är en gammal sort som behåller sin plats som en av de absolut godaste. Resistent mot bönrost. Purpurbrunt frö med blå ränder. En portion innehåller ca 50 frön.


 

Artikelnummer:8280
Vetenskapligt namn:Phaseolus vulgaris
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30-40 cm 
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12° C, helst 16° C för obetade frön. Så bönorna 3-5 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 10-15 cm och mellan raderna 35-50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Plocka baljorna ofta. Vänta inte tills de blivit för stora. Då blir de mer eller mindre trådiga och sega. Dessutom producerar plantan nya baljor så länge den plockas. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.

Frö

1 g innehåller 2-4 frön. En portion innehåller ca 50 frön och sår mellan 5 och 7 meter. För 100 sträckmeter behövs 400-600g och till 1 000 kvm åtgår 7-13 kg.